Puding Roti Pisang

Puding Roti Pisang, originally uploaded by hairieusoff.

Hari ini, isteri bereksperimen dengan roti dan pisang. Maka jadilah resepi Puding Roti tetapi dengan rasa pisang. jadi rasa macam kek pisang pun ada juga. Masak dalam Rice Cooker. Rumah HE tiada ketuhar gelombang mikro, ada oven kecil tetapi tidak muat untuk loyang yang besar-besar, hanya sekadar sesuai untuk membuat kuih sahaja. Apa pun menggunakan rice cooker juga menghasilkan rasa yang sedap juga.

Resepi.

Bahan

A:
250 ml susu segar/fresh milk
4 keping roti 

B:
2 sudu besar gula halus ( boleh tambah lam 1 0r 2 sudu kalau nak manis)
1 sudu besar butter
1 biji telur ayam
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu besar tepung jagung

C:
3 biji pisang
3 sudu besar gula

Cara-cara

  1. Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam.
  2. Sirakan pisang dengan gula. Kemudian potong/lenyek pisang. 
  3. Pukul butter dan gula hingga sebati, masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati. Tambahkan esen vanila dan juga tepung jagung. Gaul rata.
  4. Masukkan adunan roti dan gaul rata. Masukkan pisang lenyek bersama adunan tadi dan tuangkan kedalam loyang.
  5. Bakar.(Isteri menggunakan rice cooker, tekan butang start sahaja)
About these ads

3 comments on “Puding Roti Pisang

  1. Pingback: Kek Keju menggunakan Periuk Nasi « Blog HE

  2. Pingback: Kek Keju menggunakan Periuk Nasi | Blog HE

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s