Kuih Cara Manis Takoyaki Style

Kuih Cara Takoyaki Style, originally uploaded by hairieusoff.

Ini adalah Kuih Cara Manis versi Takoyaki kerana acuan yang digunakan adalah untuk membuat Takoyaki. Memandangkan di Jepun tiada acuan loyang Kuih cara sebagaimana di Malaysia, maka acuan Takoyaki dianggap paling sesuai untuk kuih Cara. Rasanya tidak berbeza cuma saiz dan bentuk mungkin ada sedikit perbezaan.

Resepi:

Bahan:

3 cawan Tepung Gandum – diayak
1 biji Telur saiz besar
1 paket Santan serbuk Perisa Pandan
1 sudu teh perasa Pandan
Gula untuk ditabur
Minyak sayur menggris
3 cawan Air

Cara:

1. Masukkan kesemua bahan ke dalam blander sehingga aduan sebati. Pastikan adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.

2. Panaskan acuan Takoyaki dan sapukan minyak.

3. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan taburkan gula di atasnya. Tutup bekas Takoyaki dan pastikan tiada air meniti ke atas kuih.

4. Masak sehingga kekuningan dan angkat.

3 thoughts on “Kuih Cara Manis Takoyaki Style

  1. Resipi ni sedap.. Just nak bagitau dah try sekali guna your method.. boleh tahan (ni puji tukang bagi resipi ke diri sendiri?)..

    Saja tergerak nak try sebab masa kat Uni dulu kami ada nama sendiri kalau nak kirim kueh ni kat member-member yang pi bazaar Ramadhan.. kami selalu teriak “Oi! Nanti beli kueh penyu ber*m*n sket ye” (tak boleh tulis, tak baik, ni zaman muda nyer cerita) sebab kedudukan kueh yang macam penyu ni berhempap hempap… LOL

    Nway, thanks for the recipe that bring back memoriesđŸ˜‰

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s