Mi Kantonis

Mi Kantonis, originally uploaded by hairieusoff.

Makan Mi sahaja berbuka kali ini. Tekak tidak berasa untuk menelan nasi. Resepi Mi Kantonis atau Mi Hong Kong atau Mi Kung Fu ini di ambil dari resepi Kak Hanieliza.

bahan A
500 gm mee kuning
5 biji telur [ dipukul]

Bahan B
100 gm udang basah [buangkan kulit]
150 gm ayam [dihiris]
1 biji panjang fish cake [potong nipis]
3 ulas bawang putih [dicincang]
100 gm brokoli [dipotong]
100 gm bunga kobis [dipotong]
100 gm carrot [potong kecil dan panjang]
5 tangkai baby corn
2 sudu besar minyak masak
2 s/b tepung jagung ]
1 cawan air ] bancuhkan
1 cawan air rebusan ayam
2 s/b sos tiram
1 s/b lada sulah
garam
minyak

Cara:

  1. Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.
  2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
  3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.
  4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
  5. Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
  6. Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.

3 thoughts on “Mi Kantonis

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s