Ayam Madu

Ayam Madu, originally uploaded by hairieusoff.

Bahan-bahan

2 peha ayam (potong, dapat 2 drumsticks, 2 thigh, gorengkan. Tak perlu letak garam & kunyit.)
3-4 biji buah pelaga hindi
2 kuntum bunga lawang
1/2 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 1/2 sudu makan serbuk kari
1 sudu makan serbuk cili/cili boh
5 sudu makan madu
garam secukup rasa
sedikit air dan minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Kisar bahan bertanda * sampai hancur
  2. Panaskan kuali dan minyak. Tumiskan bahan yang di kisar, buah pelaga dan bunga lawang sampai terbit bau.
  3. Masuk serbuk kari dan serbuk cili. Tumis lagi.
  4. Masukkan madu. Biarkan.
  5. Masuk air dan biarkan kuah menjadi pekat. Kemudian, masukkan ayam. Biarkan dan tambah garam secukupnya. Kalau kurang manis boleh campur sedikit gula atau tambah madu lagi.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s