Kerabu Sotong

Kerabu Sotong, originally uploaded by hairieusoff.

Bahan-bahan ( 2-4 orang )

1 mangkok Sotong
2 biji limau nipis
Daun ketumbar
1-2 bawang besar
3 sudu besar nampla
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam (ikut rasa)
5-10 Cili padi (ikut rasa)

Cara-cara

1. Bersihkan sotong.

2. Potong bulat-bulat, masukkan ke dalam mangkuk.

3. Masukkan air panas ke dalam mangkuk dan rendam sotong selama 5 minit. Jangan rebus sotong.

– Jika menggunakan sotong Jepun yang kulitnya keras itu pun hanya perlu rendam dengan air panas sahaja, usah direbus kerana ia akan lebih keras/liat semasa dimakan.

4. Potong cili, daun ketumbar(segenggam), bawang besar gaul dengan sotong.

5. Masukkan garam, gula, jus perahan limau dan nampla. Gaul rata dengan sotong. Sedia dihidang.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s