Ayam Jagung Manis

Ayam Jagung Manis, originally uploaded by hairieusoff.

Bahan-bahan

4 ketul peha ayam
75 gram mentega
garam dan serbuk lada sulah
sebiji lemon, potong menjadi lapan hiris
daun pasli untuk hiasan

Bahan untuk Sos

25 gram mentega
1 biji bawang besar, dicincang
1 tin jagung manis, toskan
25 gram tepung
300 gram susu sejat
garam dan lada sulah secukup rasa

Cara

1. Bersihkan ayam dan toskan. Gaul serta lumurkan dengan mentega, garam dan lada sulah.
2. Grill atau goreng hingga warna keemasan selama 15-20 minit.
3. Susun diatas pinggan dan tuang sos keatasnya. Hiasan dengan hirisan lemon dan daun pasli.

Cara untuk Sos

1. Cairkan mentega dang oreng bawang cincang sehingga lembut. Masukkan jagung manis dan tepung.
2. Kacau perlahan-lahan dan padamkan api. Masukkan susu sejat.
3. Didihkan lagi sehingga sos menjadi pekat. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s