Somtam / Kerabu Betik Muda

Somtam, originally uploaded by hairieusoff.

Bahan-bahan

1/2 biji betik muda- dihiris panjang

Bahan gaul

1 biji kacang panjang – potong kecil
2 biji cili padi
1 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering
1 sudu besar kacang goreng
1 senduk kecil air gula melaka/nipah
1 senduk kecil jus limau kasturi
1 senduk kecil sos ikan
1 biji tomato

Cara
1. Masukkan kacang panjang kedalam lesung thai, tumbuk. sedikit
2. Masukkan cili padi dan bawang putih, tumbuk sekejap
3. Masukkan udang kering dan kacang, tumbuk sekejap
4. Masukkan air gula melaka dan tomato
5. Masukkan sos ikan dan jus limau, gaul
6. Masukkan hirisan betik dan tumbuk, gaul sebati.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s