Ketam Goreng Cili Berjintan



Ketam Goreng Cili Berjintan, originally uploaded by hairieusoff.

Bahan-Bahan:

5 ekor ketam bunga
4 keping asam gelugur
¾ cawan minyak
Garam, gula, serbuk perasa secukupnya

Bahan kisar

15 gm cili kering(dikisar halus)
8 ulas bawang merah(dikisar halus)
1 ulas bawang putih(dikisar halus)
2 cm belacan(dikisar halus)
2 cm halia(dikisar halus)
2 sudu makan jintan putih(dikisar halus)

Cara:
1. Ketam dibersihkan & ditoskan.
2. Panaskan minyak kemudian goreng ketam sehingga masak.
3. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan-bahan kisar & kacau sehingga berbau wangi.
4. Masukkan asam gelugur, serbuk perasa, gula & garam.
5. Kacau hingga rata.
6. Apabila pecah minyak, masukkan ketam. Kacau hingga rata & angkat. Hidang panas-panas bersama-sama nasi.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s