Tiramisu

Tiramisu, originally uploaded by hairieusoff.

Resepi yang diperolehi dari masa kat Jepun dulu. Kalau di Jepun memang susah nak makan Tiramisu kerana biskutnya direndam dengan kopi dan wain. Jadi kena buat sendiri. Setelah beberapa kali buat dah adjust sikit cara buatnya. Resepinya:

Bahan-bahan:

2 Biji kuning telur
1 bungkus biskut tiramisu/sponge fingers/boudoir (kat malaysia saya jumpa di Cold Storage brand Savoiardi) – Dalamnya ada 4 baris biskut
250g cream cheese
250g whipping cream (dipukul kembang) boleh ganti dengan mascarpone cheese (tak perlu pukul)
60g gula (boleh kurang atau tambah ikut suka manis)
2 cawan bancuhan air nescafe (dengan sedikit gula, 2 sudu teh nesfece dan satu sudu teh gula)
serbuk koko/cokolat utk hiasan

Cara

1. Pukul kuning telur dengan gula dan ketepikan. (kalau tak suka guna telur, pukul gula dengan cream cheese aje)

2. Pukul whipping cream hingga kembang (jika guna whipping cream)

3. Pukul cream cheese agak kembang dan masukkan kuning telur dengan gula dari proses 1. Gaulkan sebati.

4. Masukkan Mascapone cheese atau whipping cream yang telah dipukul seperti proses 2. Gaul rata dan ketepikan.

5. Celupkan biskut ke dalam bancuhan nescafe dan susun dalam bekas sederhana besar

6. Setelah itu letakkan satu lapisan bancuhan yang telah digaul seperti proses 4 tadi ke atas biskut dengan rata. Ulang proses ini sehingga menjadi 2 lapisan.

7. Bila semua bancuhan telah habis dan bahagian atas disapu rata,  Hiaskan dengan taburan koko/cokolat di atasnya ikut suka sebelum disimpan. Kemudian bolehlah ditutup dan disimpan dalam peti ais.

5 thoughts on “Tiramisu

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s