Siakap Kukus Limau

Siakap Kukus Limau, originally uploaded by hairieusoff.

Sejak isteri bersalin, saya kena memasak untuk orang berpantang. Banyak resepi sudah buat tapi yang satu ini memang saya suka makan. Mudah dan hanya kali ini sempat masukkan dalam blog.

Bahan-bahan

½ ekor Siakap (kalau nak seekor, gandakan bahan-bahan)
3 ulas Bawang Putih (potong nipis)
2 biji Bawang Merah (potong nipis)
1 inci Halia (potong memanjang)
2 biji Limau Kasturi
Garam
Gula
Minyak untuk tumis.

1. Panaskan minyak.
2. Tumiskan bawang putih dan halia sehingga wangi. Angkat.
3. Sediakan tempat kukus. Masukkan pinggan ikan ke dalam tempat kukus apabila pengukus sudah mula berwap.
4. Masukkan bahan-bahan yang ditumis tadi dengan sedikit minyaknya.
5. Masukkan perahan Limau Kasturi.
6. Taburkan Bawang Merah.
7. Kukus ikan hingga isi ikan masak.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s