Puding Roti Koktel

Bahan-Bahan

Puding

7 keping roti (dipotong dadu)
100 ml susu segar (dalam ¼ cawan)
100 ml susu sejat (dalam ¼ cawan)
2 sudu kecil mentega
1 biji telur
3 sudu besar gula (jika hendak manis (4 sudu))
1 sudu teh esen vanila
1 cawan buah-buahan koktel (dibuang airnya)

Sos Kastad
400 ml susu segar
4 sudu besar gula
1 sudu teh esen valina
2 sudu besar tepung kastad

Cara Membuatnya:

Puding

1. Rendam roti dengan susu segar dan susu sejat lebih kurang 30 minit.
2. Pukul mentega, gula, telur dan esen valina dan apabila sudah sebati, campurkan bersama roti.
3. Gaulkan dengan buah-buahan koktel.
4. Masukkan ke dalam loyang sederhana besar.
5. Kukuskan dalam 30 minit.

Sos Kastad.

1. Masuk susu ke dalam periuk.
2. Masukkan tepung kastad sedikit semi sedikit dan gaulkan sekata supaya tidak berbintil.
3. Masukkan esen vanila
4. Masukkan gula dan gaul sebati dengan api rendah sehingga likat.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s