Tom Yam Udang (Tom Yam Kung)

Tom Yam Kung, originally uploaded by hairieusoff.

Bahan

5 cawan stok ayam ATAU
5 cawan air dicampur 2 kiub pati ayam
7 – 8 helai daun Limau Purut
7 – 8 batang serai diketuk
7 – 8 Lengkuas yang dihiris nipis
2 cawan Cendawan yang dihiris (apa jua jenis)
2 sudu besar sos Tom Yam atau Nam Prik Pao atau Paste Cili
1/4 cawan air jus Limau Purut
1/4 cawan sos ikan atau Nampla
4 – 5 biji Cili Padi yang ditumbuk sedikit
3 cawan Udang sederhana besar
2 cawan Santan
1/4 cawan Daun Ketumbar yang dimayang

Cara

1. Masukkan stok ayam ke dalam periuk yang sederhana besar dan biarkan agak mendidih pada api sederhana.

2. Masukkan Serai, Lengkuas dan Daun Limau Purut ke dalam stok ayam tadi.

3. Selepas 2 minit, masukkan Cendawan dan gaulkan Sos Nam Prik

4. Masukkan Sos Ikan atau Nampla dan Cili Padi.

5. Masukkan udang dan masak hingga agak pejal.

6. Masukkan santan

7. Selepas seminit, masukkan air jus Limau Purut dan daun Ketumbar. Gaul rata.

8. Panaskan sebentar kira-kira seminit dan terus diangkat untuk dihidangkan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s