Donat

Donat, originally uploaded by hairieusoff.

Bahan-bahan

50 g gula perang
7 g Yis
50 ml air
70 ml susu segar
5 g garam
1 biji telur
250 g tepung serba guna
15 g mentega

Frosting Glaze Vanila
50 g gula icing
1 sudu besar susu segar
1sudu teh esen vanila
1 sudu teh mentega (dicairkan)

Frosting Cokolat
1 sudu besar Serbuk koko
2 sudu besar chocolate rice

Coating Gula/Kayu Manis

2 sudu besar gula kastor
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis

Cara

1. Campurkan gula perang, yis, air, susu segar dan garam di dalam sebuah mangkuk besar. Gaulkan sehingga gula larut.

2. Masukkan telur dan pukul sebati dengan campuran tadi.

3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh. Uli doh sehingga kental.

4. Akhir sekali masukkan mentega dan uli doh. Jika doh masih melekat tambah sedikit demi sedikit tepung.

5. Uli dan simpan di dalam menutup mangkuk dengan nepkin/kain yang direndam air panas selama sejam.

6. Selepas sejam, ulis lagi sekitar 5 minit dan simpan sekali lagi kira kira 20 minit.

7. Keluarkan dari mangkuk dan roll. Tekap dengan acuan donat. Anda boleh juga mengmabil gelas dan di tengahnya menggunakan penutup botol air minuman soda.

8. Simpan semalaman di atas loyang pembakar dan goreng esoknya dengan api perlahan sehingga kuning. Angkat dan keringkan minyak.

Cara Untuk Frosting

Frosting yang saya buat ini adalah simple sahaja. Kalau nak yang canggih nanti saya buat entri khas untuk frosting aje ok.

Frosting Glaze Vanila

1.  Dalam mangkuk sederhana, masukkan gula icing, susu, esen vanila dan mentega.

2. Gaulkan sehingga pekat.

3. Tekapkan permukaan donat yang sudah separa sejuk kedalam mangkuk berisi glaze.

4. Optional, tekapkan dengan choclate rice berwarna.

Frosting Glaze Cokolat

1. Dari Glaze Vanila tadi, campurkan sahaja sebuk koko. Gaul sebati.

2. Tekapkan permukaan donat yang sudah separa sejuk kedalam mangkuk berisi glaze cokolat.

3. Optional, tekapkan dengan choclate rice.

Coating Gula

1. Gaulkan seluruh permukaan donat dengan gula kastor.

Coating Gula Kulit Kayu Manis

1. Gaulkan Gula kastor dengan serbuk Kulit Kayu Manis sehingga sebati.

2. Gaulkan seluruh permukaan donat dengan campuran gula kastor dans erbuk kulit kayu manis tadi.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s