Kerabu Mangga

Bahan

2 senduk mangga muda telah diparut memanjang
2 sudu besar kacang pistachio (dikupas) atau kacang tanah (bergoreng)
3 sudu besar air gula perang (bancuh 4 sudu besar gula perang dengan 3 air panas)
2 sudu besar sos ikan atau nampla
1 sudu besar udang kering (ditumbuk halus) untuk digaul
1 sudu besar udang kering (ditumbuk halus) untuk hiasan
1 biji limau nipis
1 biji limau kasturi
1 biji cili padi dihiris halus
1 biji bawang kecil/merah dihiris

Cara

1. Campurkan bawang merah, cili dan kacang. Gaul rata.

2. Masukkan air gula, nampla, air limau nipis air limau kasturi dan 1 sudu udang kering ditumbuk. Gaul rata semua bahan. Tumbuk sedikit jika guna lesung.

3. Masukkan mangga muda dan gaulakn rata.

4. Hidangkan dengan menabur serbuk udang kering sebagai hiasan dan perisa tambahan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s