Gulai Kicap Daging

2 kulit kayu manis
3 bunga lawang
3 biji bawang merah (ditumbuk atau dikisar)
3 ulas bawang putih (ditumbuk atau dikisar)
2 halia sebesar ibu jari (kisar dan dapatkan dalam sesudu bila (ditumbuk atau dikisar)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar asam jawa
segenggam daging yang dihiris nipis
2 biji kentang dipotong empat
2 cawan air
1/2 cawan kicap manis
1 sudu besar sos tiram

Cara:

1. Panaskan kuali dan minyak.

2. Tumis kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga wangi.

3. Masukkan/tumis bahan kisar (bawang merah, bawang putih dan halia) hingga naik bau.

4. Masukkan daging sehingga keluar airnya.

5. Masukkan kentang, kicap dan sos tiram. Gaul sebati dengan daging.

6. Masukkan air dan air asam jawa. Renih.

7. Akhir sekali masukkan serbuk lada hitam. Gaul sehingga 2 minit dan angkat.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s