Kuih Sagu

Bahan:

1 cawan sagu
2 1/2 cawan air
1 cawan gula pasir
1 cawan pati sirap ros
2 helai daun pandan
1/2 biji kelapa parut
secubit garam

Cara:

1. Bersihkan sagu dan rendam 1/2 jam. Tos airnya.

2. Masak air bersama gula, pati sirap ros dan daun pandan sehingga mendidih.

3. Apabila mengelegak dan gula larut, keluarkan 1 cawan, masukkan sagu dan kacau.

4. Tambah air yang kita keluarkan dari periuk tadi sedikit demi sedikit.

5. Kacau sehingga sagu menjadi jernih.

6. Setelah sagu menjadi pekat dan jernih, tutup api.

7. Masukkan adunan sagu dalam loyang segi empat sama dan biar sejuk pada suhu bilik.

8. Bila sudah sejuk, potong bersegi.

9. Di bekas lain, gaulkan kelapa parut dengan garam.

10. Gaul Sagu yang telah dipotong dengan kelapa parut.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s