Laksa

Bahan-Bahan

2 ulas Bawang Besar
15 tangkai Cili Kering
1 Ibu Jari Belacan
5 biji Cili Padi (optional)

20 ekor Ikan Kembung
5 ekor Ikan Sardin
1/2 Biji Nanas

3 keping Asam Gelugur
1/4 genggam Asam Jawa
sekeping Gula Melaka
2 kuntum Bunga Kantan
Seikat Daun Kesum

Cara

1. Rebus Ikan Kembung dan Ikan Sardin dengan Asam Gelugur sehingga isi masak dan keluarkan dari periuk untuk pisahkan isi dengan tulang.

2. Dalam masa merebus ikan, mesin bahan-bahan iaitu Cili Kering, Bawang, Belacan.

3. Tumbuk tulang dan perah air tulang tersebut. Masukkan dalam periuk dengan air rebusan tadi. Masukkan juga isi ikan yang dimesin bersama nanas dengan empulur dan asam Gelugur yang direbus tadi.

4. Masukkan juga bahan mesin sehingga larut dan didihkan sampai berbuih.

5. Masukkan gula Melaka.

6. Kerat Bunga Kantan dan masukkan ke dalam periuk bersama daun kesom.

7. Rebus Laksa. Angkat dan tos.

8 Hidang laksa dengan kuih dan hias dengan daun pudina, cili, bawang besar dan timun.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s