Brownie Red Velvet Kek Keju

Masa masak: 30 minit

Bahan-Bahan:
1/2 cawan Mentega (suhu bilik)
1 cawan Gula
1/4 sudu teh Garam
2 biji Telur
3/4 cawan Tepung Gandum
3 sudu besar Serbuk Koko
1 sudu teh Jus Perahan Lemon
1 sudu teh Esen Vanila
1 sudu teh Pewarna Merah

Filling Krim Keju:
250g (8oz) Krim Keju (Cream Cheese) (suhu bilik)
1 biji Telur
3-1/2 sudu besar Gula
1 sudu teh Esen Vanila

Cara

  1. Griskan loyang bersaiz 8×8 atau alaskan kertas memasak mengikut loyang.
  2. Panaskan oven sekitar 170 darjah selsius.
  3. Putar Mentega dan gula dalam sebuah mangkuk sehingga sebati dan kemudian pukul bersama telur sehingga agak kembang.
  4. Tambahkan serbuk koko dan gaul rata. Tambahkan pewarna merah, garam dan jus Lemon dan digaul rata.
  5. Masukkan tepung dan daul sebati dan rata.
  6. Masukkan dan ratakan ke dalam loyang dan asingkan 1/4 bancuhan tadi ke tempat lain.
  7. Di mangkuk yang lain, putarkan krim keju dengan gula, telur dan esen vanila sehingga tidak berbintil.
  8. Tuangkan adunan krim keju ke atas loyang tang telah berisi adunan red velvet.
  9. Masukan baki 1/4 bancunan red velvet di atas lapisan krim keju dan corakkan dengan gafru.
  10. Bakar pada suhu 170 darjah selsius selama 30 minit.
  11. Sejukkan dengan suhu bilik sebelum dipotong dan dihidangkan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s